Slovenský priemysel si udržiava výrazný rast, môže však spomaliť

10.12.2013 Bratislava

Bratislava 10. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia na Slovensku v októbri pokračovala v pomerne výraznom raste. Medziročne bola podľa zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vyššia o 6,8 %. V medzimesačnom porovnaní vzrástla o 0,4 %. Podľa analytikov však môže priemysel postupne spomaliť.

"Výsledky nie sú vo všetkých odvetviach vyrovnané. Niektoré odbory rastú nadmieru rýchlo, napríklad textilná výroba, ktorá za tento rok vzrástla o viac ako štvrtinu. Na druhej strane stojí farmaceutický priemysel, ktorý sa prepadol o 53 %. Rastovo najsilnejšia bola výroba elektrických zariadení so 63,6-% rastom," zhodnotil analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub.

Podľa Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank odvetviu elektrických zariadení pravdepodobne prospieva rastúci investičný dopyt na hlavných zahraničných trhoch, ale aj silné prepojenie časti odvetvia na automobilový priemysel. "Dvojciferný medziročný rast v októbri zaznamenali aj hutníci (18,2 %), nábytkári (16,9 %) a výroba produktov z gumy a plastov (11,7 %)," doplnil.

"Indexy sentimentu vrámci eurozóny síce stále naznačujú zvyšovanie aktivity, avšak priemyselná produkcia v Nemecku, ktoré je naším hlavným obchodným partnerom, minulý mesiac klesla. To naznačuje, že tempo rastu priemyselnej produkcie u nás zrejme v nasledujúcich mesiacoch spomalí," uzavrel analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.
 

Vyberte región